Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΥΠΕΝ για την έκθεση της McKinsey: Όχι, δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα



Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα, αναφέρουν στο energypress πηγές του ΥΠΕΝ, σχολιάζοντας τις εισηγήσεις της έκθεσης της McKinsey.


Απαντώντας στις προτάσεις της έκθεσης ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν οι εκπτώσεις στο ρεύμα ή να αυξηθούν τα τιμολόγια σε συγκεκριμένες κατηγορίες, πηγές του υπουργείου, εξηγούν στο "Energypress" ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η κυβέρνηση, κάτι παρόμοιο.

Κίνηση ωστόσο που κατά τη McKinsey, επιβάλλεται, αφού μαγικές λύσεις για την εξεύρεση εσόδων από τη ΔΕΗ δεν υπάρχουν. Και για να γίνει ξανά βιώσιμη η εταιρεία, θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει η έκθεση, να πέσει ο λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 4 με 6. Κάτι που, πάντα με βάση τα σενάρια που εμφανίζεται να έχει επεξεργαστεί ο σύμβουλος, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση των κερδών της κατά 400-550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022 (ή κατά 100 εκατ. τον χρόνο). Τόσο μεγάλη αύξηση δίχως αύξηση τιμολογίων δεν βγαίνει.

Στην έκθεσή του, ο ξένος σύμβουλος φέρεται να αποδομεί πλήρως την εικόνα της βιώσιμης επιχείρησης, όπως την έχει φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση, και να περιγράφει το απολύτως προφανές: 

Δηλαδή τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα μιας επιχείρησης με καθαρό χρέος 8-9 φορές πάνω από τα λειτουργικά κέρδη της, όταν σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες (RWE, ENGIE, EON, EDF) ο λόγος αυτός δεν ξεπερνά το 3 προς 5, και τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία πρέπει να κρατά πολύ μικρό καλάθι για τα έσοδα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Διότι η McKinsey φέρεται να κάνει ειδική μνεία στην πολιτική απανθρακοποίησης των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και να υπολογίζει τα έσοδα για τη ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και την κατάργηση των ΝΟΜΕ, το πολύ σε... 100 εκατ. ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι οι όροι που προτείνει η McKinsey, όπως η εθελουσία για 2.000 άτομα, και η αναπροσαρμογή τιμολογίων, συνιστούν στην ουσία, ένα πλήρες “μνημόνιο” για τη ΔΕΗ.  Πολλώ αν συνδεθεί και με τους σκληρούς όρους που θέτουν οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της ΔΕΗ, όπως διάθεση σε αυτές των όποιων εσόδων πετύχει από την πώληση των μονάδων της.

Στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, λέγεται ότι έχουν ζητήσει ως εξασφαλίσεις έσοδα της ΔΕΗ από πάμπολλες πηγές. Τόσο από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, όσο και τα επιπλέον έσοδα από την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών σε ετήσια βάση (ο στόχος θα φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης και αύξηση των ενεχύρων μέσω της εκχώρησης συμβάσεων μεγάλων πελατών, μέχρι και ενεχυρίαση μετοχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ανεξάρτητα από το πόσα τελικά από τα παραπάνω θα συμβούν, το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει για πολλά χρόνια δεμένη στο δικό της μνημόνιο, δηλαδή σε έναν μηχανισμό «ενισχυμένης εποπτείας» αντίστοιχο με αυτόν της Ελλάδας μετά το τέλος του 3ου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου